Tekil Mesaj gösterimi
Okunmamış 11.Haziran.2016, 21:28   #1
buse
Senior Member
 
buse - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 10.Kasım.2014
Mesajlar: 24,915
Standart Daha İyi Hissetmeye Yarayan Besinler



1. B12 vitamini ve folik asit yönünden zengin besinler
Bu iki vitamin grubu merkezi sinir sistemi bozuklukları, ruh hali bozuklukları gibi sorunları önlemede yardımcı olmaktadır.
Folik asit yönünden zengin besinleri tüketmekle depresyon semptomlarını azaltma arasında bağlantı bulunmaktadır.
Folik asit genellikle fasulye grubu besinlerde ve yeşilliklerde bulunur. B12 vitamini kırmızı et, balık, kümes hayvanları, süt ve süt ürünlerinde bulunur.
2. Bol sebze ve meyve tüketimi
Sebze ve meyveler kaliteli bir yaşam için gerekli olan anahtar besinlerdir. Bir araştırmaya göre günde 2 defadan fazla sebze ve meyve tüketmek insanların kendilerini daha iyi hissetmelerine yaramaktadır.
3. Her gün selenyum yönünden zengin bir besin tüketmek
Selenyum vücutta bir antioksidan gibi etki eden bir mineraldir. Kötü ruh halini düzeltmeye ve daha iyi hissetmeye yardımcı olur. Günlük selenyum ihtiyacını karşılamak için tam tahıllar mükemmel kaynaktır. Bunun için günde birkaç defa yulaf ezmesi, tam tahıllı ekmek, bulgur gibi besinlerden tüketmek oldukça faydalıdır. Ayrıca diğer selenyum kaynakları fasulye, baklagiller, yağsız et, düşük yağlı süt ve süt ürünleri, kuruyemiş, deniz ürünleri tüketilebilir.
4. Her hafta birkaç defa balık tüketilmelidir
Son yapılan araştırmalar haftada birkaç defa balık yemenin depresyon belirtilerini azalttığına dair bulgular elde edilmiştir. Özellikle somon balığı gibi balıklar omega 3 yönünden oldukça zengindir ve tavsiye edilmektedir.
Balıklardaki omega 3 yağ asitleri, ruh hali üzerinde oldukça olumlu etkide bulunmaktadır. Doğum sonrasında görülebilecek lohusalık depresyonunda da yardımcı olmaktadır.
Omega 3 yağ asitleri yönünden zengin diğer besinler:
Ringa balığı, alabalık, sardalye, ton balığı
5. Günlük D vitamini alımı
D vitamini açısından güneş ışınları iyi bir kaynaktır. Her gün az da olsa güneş ışığı almak gerekir. D vitamini ruh hali bozukluklarına iyi gelmektedir. PMS, mevsimsel duygu bozukluğu, depresyon gibi sorunlarda D vitamini faydalı olmaktadır. D vitamini açısından tüketilebiecek önemli besinler: Alabalık, ton balığı, karaciğer, peynir, yumurta sarısı ve süt
6. Siyah çikolata
Son yapılan araştırmalarda siyah çikolatanın ruh hali üzerinde etkili olduğuna dair bulgular elde edilmiştir. Siyah çikolata beyindeki endorfin düzeylerine olumlu yönde etkide bulunmaktadır. Endorfin beyinde insanın daha iyi hissetmesine yardımcı olan kimyasallardır.
Bazı besinler ruh halini geliştirdiği gibi bazıları da ruh hali üzerinde olumsuz etkilere yol açmaktadır.Bunun için beslenmede şunlara dikkat etmek gerekir.
1. Doymuş yağ oranı yüksek besinlerden kaçınmalıdır
Doymuş yağ oranı yüksek besinler kalp sağlığı ve çeşitli kanser vakaları için bir risk oluşturmaktadır. Son yapılan araştırmalara göre bilim adamları doymuş yağ oranı yüksek besinlerin depresyonda da rol oynadığını düşünmektedirler.
2. Alkolden uzak durulmalıdır
Alkol depresyonu sorununu tetikleyebilecek bir içecektir. Alkol insan beynindeki kimyasallar üzerinde olumsuz etki yaparak bütün sinir hücrelerini etkilemektedir.
3. Kafeinli içecekleri azaltmak gerekir
Çok fazla kafein, özellikle akşam saatlerinde, gece uykusunu olumsuz etkiler ve uyku sorunlarına yol açar. Enerji düzeyine de olumsuz etki eder. Çay, kahve gibi kafeinli içeceklerin azaltılması ruh haline ve enerji düzeyine olumlu yönde etki eder.
buse isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla