Kadın Forumu

Kadın Forumu (http://pembemsi.net/index.php)
-   Beslenme ve Diyet (http://pembemsi.net/forumdisplay.php?f=6)
-   -   İyi Yemenin 7 Yolu (http://pembemsi.net/showthread.php?t=81218)

buse 13.Haziran.2016 00:04

İyi Yemenin 7 Yolu
 
http://www.kadinlikbilinci.com/image...1370357794.jpg

1. Trans yağlar dışarı, iyi yağlar içeri: Vücudun belli ölçülerde yağa ihtiyacı vardır. Fakat trans yağlar bunun dışında tutulmaktadır. Vücut için faydalı olan yağlar özellikle balıklarda bolca bulunan Omega 3 yağ asitleridir. Bu tür yağlar beyin ve kalp sağlığına oldukça önemli katkı yaparlar. 2009 yılında Amerika\'da bulunan BMC Kanser Dergisinin yapmış olduğu bir araştırmada omega 3 yağ asitlerinin menopoz sonrası dönemde meme kanseri riskini düşürdüğü de tespit edilmiştir.
Omega 3 yağ asitleri ayrıca eklem iltihapları, yüksek kolesterol, dikkat bozuklukları gibi hastalıklara karşı da oldukça faydalıdır. Omega 3 yağ asitleri balık dışında tahıllar, tohumlar ve cevizde de önemli derecede bulunmaktadır.
2. Her gün bir yumurta sarısı: Artık birçok araştırmacı yumurtanın sağlık için önemini vurgulamakla birlikte yumurtadaki en sağlıklı kısmın yumurta sarısı olduğu konusunda hemfikir. Yumurta sarısı içinde buluna kolin maddesi ( B vitaminine benzeyen bir madde ) özellikle yetişkin insanlarda eksik olan bu maddeye karşı ihtiyacı gidermektedir.
Yumurtanın sarısı kolin maddesi bakımından tereyağı, fıstık, soya fasulyesi ve yulafa göre daha zengin olarak kabul edilmektedir. Kolin maddesi hücre zarı ve özellikle beyin hücreleri açısından oldukça faydalı bir maddedir.
3. Diğer kültürlerdeki faydalı besinler: Kimi insanlar değişik kültürlerdeki yiyecekleri de deneyerek damak zevklerine hitap ederler. Fakat bundan daha fazlasını yapmak yani damak zevkinin ötesinde daha sağlıklı besinleri denemek ekstra fayda sağlayabilir.
Oakland Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmada kimi kültürel yemeklerin oldukça faydalı oldukları saptanmıştır. Örneğin Japonların Tamari’si ( koyu renkli dumanı tüten bir soya fasulyesi sosu ), Korelilerin Kimchi’si ( bir tür sebze yemeği ) yine Japonların Miso’su ( bir tür baharatlı yiyecek ) ve bizim Kefir içeceğimiz….. tüm bu yiyeceklerin bağırsaklarımızda bulunan faydalı bakterilerin üretimine katkıda bulundukları tespit edilmiştir.
4. Açlık mı yoksa susuzluk mu: Kimi zaman insanlar açlıkla susuzluğu birbirine karıştırabilmektedirler. Öyle ki çok susamış bir insanda açlık hissi de uyanabilir. Fakat normalde o insan acıkmamıştır. Sadece susuzluğun getirdiği bir histir. Buna aldanan kimi insanlar hemen yemeğe sarılarak gereğinden fazla midelerini doldururlar. Bu da fazla kilo olarak kişiye geri döner.
Uzmanlar bu konuda uyarıda bulunuyorlar ve şu öneriyi getiriyorlar. “Eğer çok susadıysanız ve bunun yanında açlık hissiniz de var ise önce susuzluğunuzu giderin. 20 dakika kadar bekleyin. Eğer kendinizi halen aç hissediyorsanız o zaman yemek yiyin”
5. Patatesi önemseyin: Patates yüksek karbonhidrat oranı bakımından önemli bir besin kaynağıdır. Böylelikle kan basıncının normal düzeyde olmasına yardımcı olur. Ayrıca 2010 yılında Amerikan Diyet Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmada patatesin içinde barındırdığı potasyum minerali aracılığıyla kan basıncını düzenlemede etkili olduğu saptandı.
Amerikan Diyet Enstitüsü ayrıca potasyum açısından zengin olan paytatesin yanında yine potasyum zengini olan fasulye, katkısız yoğurt ve portakal suyunun kalp hastalılarına ve inme riskine karşı önemli besinler olduğunu vurgulamaktadır.
6. Kilo vermek için yaşam biçimi değişikliği: Kilo vermek için sadece bir diyet programı uygulamak yeterli değildir. Nitekim birçok insan etkili bir diyet uygulamalarına rağmen kilo verme konusunda başarısız olmaktadır. Bunun en önemli nedeni yaşam şekillerinin kilo vermeye engel teşkil etmesidir. Yaşamda daha fazla harekete, spora ve egzersize yer vermek çok önemli bir husustur. Hareketsiz bir yaşam diyetin tek başına getireceği faydayı sınırlar. Bu yüzden kilo vermeye çalışan insanlar egzersiz yapmak ve daha hareketli olmak zorundadırlar.
7. Güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlayın: 2002 yılında Amerikan Obezite Araştırmaları Dergisinin yaptığı bir araştırmada sabahları düzenli olarak kahvaltı yapan insanların daha kolay kilo verdikleri ve daha sağlıklı oldukları belirlendi. Bunun nedeni ise sabah kahvaltı yapmayan insanlar gereğinden daha fazla yemek yemeye eğilimli olmaları belirtildi.
Ayrıca kahvaltının insanların metabolizmalarını daha iyi çalıştırmasına yardımcı olduğu da önemle vurgulanmaktadır.


Şu Anki Saat: 05:34

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.