Kadın Forumu

Kadın Forumu (http://pembemsi.net/index.php)
-   Beslenme ve Diyet (http://pembemsi.net/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Enfeksiyonlara Karşı Nasıl Beslenmeli? (http://pembemsi.net/showthread.php?t=81220)

buse 13.Haziran.2016 00:05

Enfeksiyonlara Karşı Nasıl Beslenmeli?
 
http://www.kadinlikbilinci.com/image...1370354955.jpg

Enfeksiyonlara karşı ve enfeksiyonlarla mücadele için beslenme konusu oldukça önemli husustur. Kişinin beslenme şekli onun enfeksiyonlara karşı mücadelesini de etkileyecektir. Alması gereken vitamin ve mineralleri almayan insanlar enfeksiyonlara karşı daha korunaksız olurlar.

Enfeksiyon riskine karşı nasıl beslenmeli?


Enfeksiyonlara karşı en önemli husus bağışıklık sistemini güçlendirmektir.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için en önemli beslenme unsuru ise C vitamini içeren besinlerin tüketimidir. C vitamini açısından zengin meyveler olan muz, kivi ve turunçgiller özellikle tüketilmesi gereken meyvelerdir ve bağışıklık sistemini, güçlendirirler. C vitamini yönünden zengin yeşil yapraklı sebzeleri de tüketmek gerekir. Ayrıca enfeksiyonel hastalıkların başlangıç aşamasında alınacak bu C vitamini kaynakları hastalığın kontrol altına alınmasında ve daha hafif atlatılmasında yardımcı olacaktır.

Beta-karoten içeren meyve ve sebzeler de enfeksiyonlara karşı oldukça etkili besinlerdir. Kırmızıbiber, havuç, kayısı, sebzeler ve turunçgiller beta-karoten yönünden zengindirler.

Çinko yönünden zengin besinler olan balıkları ve tahıl ürünlerini de unutmamak gerekir. Bunlar da mutlaka tüketilmelidir. Çünkü vücudun di,tencini artırarak bağışıklık sistemine olumlu katkı yaparlar.

Sarımsak da bağışıklık sistemini güçlü tutmak için tüketilmesi gereken önemli bir besindir. Güçlü bir antioksidan özelliği bulunmaktadır. Ayrıca yapılan bilimsel deneylerde sarımsağın kanserle mücadelede de etkili bir besin olduğu saptanmıştır. Vücudu enfeksiyon ve virüslerden korumada etkilidir. Bunu yemeklere çiğ olarak atmak daha etkili bir sonuç verecektir.

Kansızlık sorunu çeken insanlar özellikle dikkat etmelidirler. Çünkü kansızlık sorunu vücudun enfeksiyonlara karşı mücadele gücünü zayıflatmaktadır. Bundan dolayı enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini güçlendirici besinleri alırken kansızlık sorununu da çözmek gerekecektir. Bunun için de kansızlık sorununa iyi gelen demir yönünden zengin besinleri tüketmek önemlidir.

Ayrı şekilde folik asit içeren besinlerin tüketimi de vücudun direncini artırarak enfeksiyonlara karşı mücadelesini kuvvetlendirir. Folik ait içeren besinler arasında kuşkonmaz, balkabağı çekirdeği ve buğday tohumu oldukça önemlidir.

Bol bol su içmek ihmal edilmemelidir. Çünkü su vücut içindeki zararlı maddeleri dışarı atarak vücudu temizler.

Her gün yağsız yoğurt yemek bağırsaklardaki zararlı bakterilerin temizlenmesinde rol oynayarak bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı mücadeleyi kuvvetlendirir.

Bazı beslenme şekilleri de bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek enfeksiyonlara karşı koruma kalkanını zayıflatırlar. Bunları da şöyle belirtmek mümkündür:

1. Yemeklerde mümkün olduğunca az yağ kullanılmalı ve bu da bitkisel sıvı yağlardan karşılanmalıdır. Katı yağlar ve bunların yemeklere fazla miktarda konulması vücut için ağır gelecektir. Bu beslenme şeklinin bağışıklık sistemi üzerine bir faydasının olmadığı gibi zarar vardır. Çünkü bağışıklık sistemini zayıflatmaktadır.

2. Süt ve süt ürünlerini mümkün olduğunca yağsız olarak tercih etmelidir.

3. Şeker tüketimi mümkün olduğunca azaltılmalıdır. Çünkü kandaki şeker düzeyinin yükselmesi bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen bir unsurdur. Bundan dolayı şeker, bisküvi, pasta, kola, gazoz v.b. yiyecek ve içeceklerden uzak durmakta fayda vardır.

4. Bağışıklım sistemi için zararlı olan diğer besinleri de yani mayonez, cips, puding, çikolata gibi besinleri de tüketmemek gerekir.

5. Kafeinli içeceklerden de uzak durmakta fayda vardır.


Şu Anki Saat: 12:56

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.