Geri git   Kadın Forumu > Kadın, Anne & Çocuk Sağlığı > Tüp Bebek Özel Bölüm

Tüp Bebek Özel Bölüm Bu bölümde tüp bebek tecrübelerinizi ve tüp bebek hakkında herşeyi bulabilirsiniz.

Cevapla
LinkBack Seçenekler Stil
Okunmamış 21.Ağustos.2016, 22:53   #1
Senior Member
 
buse - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 10.Kasım.2014
Mesajlar: 24,915
Standart Tüp Bebek Tedavisi Sonrası Bilinmesi Gerekenler



1 ) Hamileliğin sağlamasının ardından genetik sorunlar teşhis edilebilir mi?

Evet teşhis edebilmek mümkündür. Hamilelik dönemi boyunca, uygulanması gereken bir takımı tarama testler vardır. (11 ile 14 tarama testi – ikili test – üçlü test ) Yapılan bu tarama testleri, hamilelik dönemi içerisinde ki genetik risk ile alakalı doktorlara genel bilgi verir. Böyle bir risk ile karşılaşılması halinde, 11. ile 14. haftalar arasında fetusun eşinden biyopsi uygulanarak veya 16 ile 18 hafta arasında bebeğin içinde bulunduğu sıvıdan örnek alınarak, bebeğin kromozom analizinin incelenmesi mümkündür. Aynı zamanda yapılacak olan ultrason muayenesinde de, bu konu ile alakalı olarak doktorlara yardımcı olmaktadır.
2 ) Hamilelik dönemi boyunca jinekolojik sorunlar ve tüp bebek başarısı

  • Tüplerde herhangi bir şişme oluşması halinde, (hidrosalpinks) şişmiş olan tüp ya da tüplerin, tüp bebek tedavisinden önce laparoskopik olarak çıkarılması lazımdır. Eğer çıkarılamazsa, yine laparoskopik olarak rahim ile arasında ki ilişki kesilmelidir. Şiştiği teşhis edilen tüp ya da tüplerin çıkarılması, oluşacak hamilelik oranını artırarak, oluşabilecek dış gebelik oranını da azaltır.
  • Tüp bebek tedavisi öncesi, yumurtalıklarda 4 cm’nin üzerinde olan çikolata kisti teşhis edilmesi halinde, bu kistin laparoskopik olarak alınması gereklidir. 4cm’nin altında olduğu zamanlarda herhangi bir müdahaleye gerek yoktur.
  • Tüp bebek tedavisi öncesinde 4 cm’nin altında çikolata kisti olması halinde, bu kistin tedavi öncesi iğne ile aspire edilmesi, enfeksiyon kapma ihtimalini arttırdığı için önerilmez.
  • Tüp bebek öncesi, 1 cm’den büyük fonksiyonel olmayan (estradiolün 60 pg/ml altında olması, endometrial kalınlığın 5 mm’nin altında olması) kistlerin tedavi öncesi iğne ile aspire edilmesi gerekmektedir.
  • Polikistik yumurtalık hastalığının mevcut olması, tüp bebek için olumsuz değil tam tersine olumlu bir durumdur.
3 ) Yumurta toplama işleminden sonra yapılması gerekenler nelerdir?

Yumurta toplama işleminin uygulandığı gün, başarılı bir implantasyon için endometriumu gerekli bir seviyede kalın tutmaya destek olması için, progesteron kullanmaya başlayacaksınız. Yumurta toplama işleminin ardından uygun görüldüğü taktirde, herhangi bir eczaneden Crinone Jel % 8’ alınması gerekebilir. Bu ilacın kullanımı ile ilgili, doktorlar ve hemşireler size gerekli bilgiyi verecektir. Aynı zamanda kullanım ile ilgili bilgi, paketinizin içinden çıkmaktadır. Bu ilaç günde 2 defa (sabah ve akşam) hamileliğin 12.ci haftasına kadar düzenli bir şekilde kullanılacaktır.
Yumurta toplama işleminin ardından, klinikte yaklaşık 1 ile 2 saat arasında dinlenmeniz gerekecektir. İyileşme süresi çok kısa olduğu için, 2 ile 3 saat içerisinde genel hayatınıza dönebileceksiniz.
İlk önce, yumurta toplama işlemi esnasında alınan folikül ile işleme alınacak, ardından gün içerisinde döllenme işlemi için ICSI prosedürü yapılacaktır. ICSI prosedüründen 1 gün sonra, döllemenin son hali ile ilgili bilgilendirileceksiniz. İsterseniz, yumurta toplama işleminden 24 saat sonra, kliniği arayarak veya gelerek, kaç adet embriyonuz olduğu ile ilgili doktorlardan bilgi alabilirsiniz.
4 ) ‘’Eve canlı bebek götürme’’ oranı nedir?

Bu oran, ortalama olarak %38 civarındadır. Hastaları ilgilendiren ana değerin de, sonuncusu olması gerekmektedir.
3 kez yapılan başarısız denemeden sonra, aileler için hamilelik elde etme şansı ne yazık ki çok arttırmamaktadır. Embriyo transferinden önce gerçekleştirilen genetik araştırma, laboratuvar koşulları içerisinde suni bir ana rahmi meydana getirilmesi, sperm seçimi için uygulanan tekniklerin değiştirilmesi gibi ek uygulamalar yapılmaktadır. Ancak gerçekleştirilen bu yöntemlerin, tedavide sağlanacak olan başarıyı ciddi oranda artırdığı ile alakalı olarak yeterli ispat bugün için bulunmamaktadır.
5 ) Embriyo transferi sonrası cinsel ilişki

Embryo transferinin ardından, cinsel ilişkiye giren ya da girmeyen anne ve baba adayları arasında, hamilelik oranı bakımından herhangi bir fark gözlenmemiştir. Hatta yapılan bir çalışma, embryo transferi ardından 48 saat içinde cinsel ilişkiye giren hastaların, hamilelik değerlerinde yükselme olduğu tespit edilmiştir. Bu durumdan, sperm sıvısı içinde yer alan bir takım bağışıklık maddelerinin, rahmin döllenen embriyoyu kabul etmeme ihtimalinde azalma oluşturmasının sorumlu olduğu kanısına varılmıştır.
Ancak tüp bebek tedavisi sonrası, cinsel ilişkiden doğabilecek mekanik travmaların, büyümüş yumurtalıklarda, hele ki ovaryan hiperstimülasyon sendromu gelişmiş ise, yırtılmalar neden olan ağrı ya da kanamalara sebep açma potansiyelinden dolayı, bir grup uzman embriyo transferinden sonra, cinsel ilişkiye girilmesini tavsiye etmemektedir. Ancak gene de bu husus ile ilgili netleşmiş bir fikir birliği bulunmamaktadır.
6 )  Embriyo transferi sonrası yatmanın gerekliliği, gerekli ise süresi

Embriyo transferi sonrasında, hemen ayağa kaldırılan hastalar ile, yarım saat yatırıldıktan sonra kaldırılan hastalar arasında, hamilelik oranları bakımından herhangi bir fark gözlenmemiştir. Hatta ve hatta, uzun süre yatmanın meydana getirdiği stres ve endişeyi arttırarak, olumsuzluk yaratacağı hakkında bir takım çalışmalar da literatürde mevcuttur.
7 ) Kullanılması gereken ilaçlar nelerdir?

Bu dönem içerisinde, rutin bir şekilde kullanılması gereken en önemli ilaç, progesteron içeren preperatlardır  (Crinone,proginex ,utragestane) .  Bunun haricinde, eğer başlanılmış ise coraspin veya bebek aspirini ve folik aside de devam edilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Sayılan bu ilaçların haricinde, başka bir ilaç tavsiye edilmez. Bu süreç içerisinde meydana gelebilecek tedavi ile  alakalı olmayan ağrılarda parasetamollü ağrı kesicileri kullanmak,  çok fazla ağrı çekmekten daha fazla tercih edilir  bir eylemdir.  Aynı şekilde tansiyon tiroit şeker vb sebeplerden dolayı kullanılması zorunlu olan ilaçlarda, doktordan habersiz kullanmayı durdurmamak gerekmektedir.
8 ) Embriyo transferinin ardından izin kullanılması

Anne adayının, çalışmaya bir müddet ara vermesi ile izin kullanmasının hamilelik oranlarında herhangi bir artış oluşturmadığını göstermektedir.  Hatta çalışılmadığı zaman, anne adayında meydana gelen stres ve endişenin, beklenenden daha çok olumsuzluk yaratabilmesi de mümkündür. Aynı şekilde anne adayının, embriyo transferinin ardından bekleme dönemini yalnız bir ortamda geçirmesi, bu dönem içerisinde başka kişilerden alabileceği pozitif yardımın olmaması sonucunu da yaratabilir. Bu sebepten dolayı, stresli ya da toksik kimyasallara maruz kalınan bir işte çalışan anne adaylarına embriyo transferi sonrasında izin kullanılması önerilirken, diğer anne adaylarına izin önerilmemektedir.
9 ) Embriyo transferinden sonra fiziksel aktivite ve spor

Embriyo transferi ardından uygulanan kardiyovasküler yüklenme, yaratıcı ağır fiziksel aktivite ve sporun, bu tip yüklenmenin olmadığı gruba göre, hamilelik oranlarında azalma ile beraber düşük riskinde yükselme olduğu bir takım çalışmalar sonucu teşhis edilmiştir. Bu tarz aktivitelerin meydana getireceği mekanik sarsıntının, rahme yapışma döneminde ki embriyoyu yerinden sarsması, bu olumsuzluğun en muhtemel sebebidir. Bu sebepten dolayı, embriyo transferi yapıldıktan sonra, anne adaylarına yoğun ve ağır spor uygulamalarından kaçınmaları tavsiye edilirken, yürüyüş gibi hafif ve gerekli egzersizlerin, herhangi bir olumsuzluk yaratmayacağı bildirilmektedir.
10 ) Sigara ve içki

Sigara tüketiliyor ise, azaltılmalıdır. Çünkü sigara, rahmin kanlanmasını olumsuz bir şekilde etkiler. Fakat sigarasızlık ve nikotin bağımlılığı, stresinizi ciddi bir oranda artırıyor ise, belki de kontrollü bir şekilde içilen bir iki tane sigara, içmemekten daha iyi olabilir.  Bilinç kaybı yaşanmayacak derecede çok az alkolün de, tedavi süresince herhangi bir zararı gözlenmemiştir.
Diğer bilinmesi gerekenler

Özellikle de sauna gibi aşırı sıcak ve nemli mekanlardan uzak durmak, oluşabilecek bir enfeksiyon sebebi ile  havuza girmemek, genel yaklaşımlardandır.  Çok yormadığı sürece,  seyahat etmekte de herhangi bir sakınca yoktur. Uçak yolculuğu da, aynı şekilde sakıncalı olarak görülmemektedir.
Transferden sonra ne zaman banyo yapabilirim?

Transferden işleminden 1 gün sonra, ılık olması şartı ile duş alabilirsiniz. Sıcak banyodan uzak durmanız önerilmektedir.
Başarısız bir denemeden sonra ne kadar ara vermek gerekiyor?

2. denemeyi uygulamak icin, 1 ay ara vermek gerekir.  Daha uzun süre ara verilmesi ile, daha kisa ara verilmesi arasinda, tedavinin basarisi ile ilgili herhangi bir fark yoktur bu noktada asıl önemli olan şey, eşlerin psikolojisi ile beraber, maddi durumudur. Kendini maddi ve manevi olarak hazır hisseden eşler, çok fazla ara vermeden yeniden deneme yapılabilir.
Transfer sonrası rahat olmaya çalışın

Genel bir şekilde stres, üzüntü ve endişeden kendinizi uzak tutmaya gayret edin. Kendinize ve bebeğinize güvenin. Anne hissiyati ile vücudunuz onu yaşatmak, o da hayata tutunmak için ne gerekiyorsa yapacaktır.  Doğal dışı yaptıklarınız bir bakıma ters etki yaratabilir.  Kısacası, başkalarının doğruları ile değil, kendi doğrularınız ile yaşayarak, bir şeyleri sizin  tercih etmeniz oldukça önemlidir.
Embriyo transferi sonrası özel bir diyet var mıdır?

Transferin uygulanmasının ardından, yapılması gereken özel bir diyet yoktur. Fakat progesteron iğneleri ile beraber kullanılan progesteron jel ve tabletler, bağırsak hareketlerini azaltarak, kabızlığın görülmesine sebep olabilir. Bu tür sebeplerden dolayı, günde minimum 1,5 litre su tüketmeniz, lifli besinleri tercih etmeniz, kabızlık bakımından yararlı olabilir.

buse isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Tag Ekle
bebek, bilinmesi, gerekenler, sonrası, tedavisi, tüp


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Sizin Yeni Konu Acma Yetkiniz var yok
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı




RSS Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Şu Anki Saat: 16:14
seks hikayeleri gaziantep escort seks filmi izle sincan escort kızılay escort rus escort etlik escort gaziantep escort izmir escort izmir escort izmir escort rus escort keçiören escort etlik escort eryaman escort Ankara escort bayan Escort ankara Escort ankara Escort eryaman Keçiören escort Escort ankara Sincan escort bayan Çankaya escort bayan istanbul Escort istanbul Escort Acıbadem Escort Ataşehir Escort Bostancı Escort Göztepe Escort Kadıköy Escort Kartal Escort Kurtköy Escort Maltepe Escort Anadolu Yakası Escort Kartal escort Kurtköy escort Maltepe escort Pendik escort Kartal escort etlik escort etimesgut escort Escort bayan Escort bayan bahisu.com girisbahis.com Escort escort escort escort travestileri travestileri altyazılı porno şişli escort istanbul escort mecidiyeköy escort beşiktaş escort taksim escort fındıkzade escort çapa escort fatih escort topkapı escort escort şişli escort bayan bayrampaşa escort merter escort escort mecidiyeköy bursa escort bursa escort bursa escort bursa escort bursa escort alt yazılı porno Casibom hack forum Casibom Casibom Giriş Casibom Yeni Giriş Onwin