Tekil Mesaj gösterimi
Okunmamış 02.Eylül.2016, 21:24   #1
buse
Senior Member
 
buse - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 10.Kasım.2014
Mesajlar: 24,915
Standart Tüp Bebek Tedavisinde Sperm Testi



Tüp Bebekte Sperm Testi

Sperm testi, tüp bebek tedavisinde önce yapılan rutin bir testtir. Sperm sayı, hareketlilik ve morfolojisini değerlendirmek adına uygulanır. Oldukça önemli bir testtir. Sperm analizi olarak da geçer. Sperm örneği; sarı-beyaz bulanık ve yoğun bir sıvıdır. Penisten salınmaktadır. Sperm hücreleri, kadının yumurta hücresini dölleyerek embriyonun oluşmasını sağlar. Sperm hücresinde erkeğin genetik materyalleri bulunur. Sperm analizi, kısırlık araştırmasında oldukça önemlidir. Sperm analizi sayesinde; sperm sayısı ve hareketleri tespit edilebilir. Sperm analizinin 15 günde bir olmak üzere 2 defa uygulanması daha sağlıklı sonuçların alınmasını sağlar.
Sperm testi nasıl yapılır?

  • Sperm testinden önceki 3 gün boyunca cinsel ilişkide bulunmamak gerekir. Bu sürenin daha uzun olması, sperm sayısında hatalara sebep olabilir. Bu süreçte alkol alımı da yapılmamalıdır.
  • Sperm testi tüp bebek merkezlerindeki özel odalarda yapılmaktadır.
  • Sperm örneğinin mastürbasyon yoluyla verilmesi gerekir. Bu aşamada kayganlaştırıcı, tükürük ya da losyon, krem gibi yabancı maddeler kullanılmamalıdır. Bu maddeler, sperm analizinin hatalı çıkmasına yol açabilir.
  • Sperm örneğinin koyulacağı kap kişiye özeldir ve sterildir. Sperm örneği vermeden önce erkek aday ellerini yıkamalıdır. Sperm örneğinin bir kısmının dışarı dökülmesi durumunda telaş yapmaya gerek yoktur. Dökülen kısım kaba geri koyulmamalıdır. Miktarın yeterli olup olmadığı konusunda laboratuvar ekibi bilgi verecektir.
Sperm Sayımı:

Semenin her mililitresinde ne kadar ve kaç tane sperm hücresi olduğu tespit edilir. Kabul edilebilir oran; milimetre içerisinde 20 milyon sperm bulunmasıdır. Bu sayıdan daha az olan durumlarda, düşük sperm sayısı kabul edilir.
Sperm Hareketliliği (Motilite):

Sperm hücreleri arasında hareket eden sperm yüzdesi tespit edilir. Spermlerin ileri doğru hareketinin en az %50 olması gerekmektedir. Bu orandan daha düşük olması ise astenospermi yani düşük sperm hareketliliği olarak kabul edilir.
Şekil (Morfoloji) İncelemesi:

Sperm şeklindeki bozuklukların araştırılmasıdır. Bu araştırma, mikroskop altında yapılmaktadır. Her sperm analizinde, bozuk ve sağlıklı spermler bulunur. Önemli nokta, sağlıklı sperm oranıdır. Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine göre normal yapılı spermler en az %30 oranında bulunması gerekir. Daha az olduğu duruma teratospermi sorunu söz konusudur.
Hacim:

Sperm analizi sonucu semenin en az 2 ml olması gerekir.
Likefaksiyon/Erime Süresi:

Boşalmadan sonra, sperm koyu bir jel formundadır. Ancak 20 dakikada eriyerek sıvı bir hal alabilir. Bu sürenin uzaması doğurganlığı olumsuz etkileyebilir.
Fruktoz:

Spermin enerji kaynağı olan şekerdir. Sperm örneğinde bulunması oldukça önemlidir.
pH:
Sperm analizi sonucunda pH 7.1-8 arasında olmalıdır.
Sperm analizinde bozukluklara sebep olabilen faktörler:

  • Orşit
  • Varikosel
  • Klinefelter Sendromu
  • Radyasyona maruz kalma
  • Sperm analizinden önce ateşli hastalık geçirmiş olmaz
  • Kabakulak
  • Genetik problemler
buse isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla