Tekil Mesaj gösterimi
Okunmamış 11.Eylül.2016, 22:41   #1
buse
Senior Member
 
buse - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 10.Kasım.2014
Mesajlar: 24,915
Standart Çoğul Gebeliklerde Annelerin Yaşadığı Sıkıntılar



1 ) Çoğul gebelik sorunları nelerdir?

Hamilelikte birden çok bebek sahibi olmak, anne ve baba adaylarını mutlu ettiği gibi, endişe duymalarına da neden olmaktadır. Çoğul hamileliğin aslında tehlikeli hamilelik olduğu anlamına gelmesi, onları bu düşüncelere daha fazla sevk etmektedir. Bu çeşit hamileliklerde karşı karşıya kalınan sorunlar; anne adayına, fetusa, doğum ve yeni doğan dönemine ait olmaktadır. Bu nedenden dolayı, çoğul hamileliğin başladığı zamandan itibaren, özenli bir şekilde kontrol edilmesi gerekir. Böylelikle ortaya çıkma ihtimali bulunan sorunlar, kontrol altına alınabilir.
2 ) Çoğul gebeliklerdeki doğum şekli nasıl seçilmeli?

Çoğul hamileliğin olması halinde, doğum için yapılacak olan en iyi seçim, sezaryendir. Normal doğum, bebekler ve anne adayı açısından risk olarak ön görülmektedir. Daha çok hamileliğin son dönemlerinde, bebeklerin anne karnındaki duruş pozisyonuna göre, uygun doğum yönteminin seçilmesine karar verilmektedir. Asıl olan, bebekler ve anne adayı bakımından risk taşımayan yöntemin tercih edilmesidir. Vajinal doğum kararı alınmış olsa dahi, doğum esnasında oluşabilecek problemlere karşı, sezaryen ile doğuma geçiş yapılabilir. Ancak çoğul hamileliklerde, anne adaylarının sezaryen ile doğum yapma ihtimali daha çoktur.
3 ) Çoğul gebelik durumunda karşılaşılma ihtimali yüksek olan problemler nelerdir?

  • Tek hamileliklere göre, anne adayı ve bebekler bakımından daha zorlu bir dönem yaşanır.
  • Bu anne adaylarında bulantı ve kusma, sırt ağrısı, yorgunluk, bel ağrısı ve kramp gibi problemler daha etkili bir şekilde yaşanır.
  • Hamileliğin son 3 aylık dönemi içerisinde, anne adaylarında görülen nefes darlığı problemi, çoğul gebeliklerde anne adayını daha çok rahatsız eder.
  • Hamilelik içerisinde, anne adaylarının kansızlık çekmemesi amacı ile demir ilaçları kullanılmaktadır. Bu çoğul gebeliklerde daha fazla tehlike arz etmektedir. Bu sebepten dolayı da, anne adayının daha erken dönem içerisinde demir ilaçları almaya başlaması uygundur. Aksi takdirde gerek annede, gerek ise bebeklerde, demir eksikliğinin sebep olduğu kansızlık meydana gelebilir.
  • Çoğul gebelik yaşayan anne adaylarında, daha çok yüksek tansiyon problemleri ile karşılaşılmaktadır.
  • Çoğul hamilelik sahibi olan anne adayları, erken doğum tehlikesini daha çok taşır
  • Çoğul gebeliklerdeki düşük tehlikesi, tekil hamilelikler ile kıyaslandığı zaman daha yüksektir.
  • Çoğul hamileliklerde, doğumun sezaryen ile gerçekleşme ihtimali, oldukça yüksektir
  • Çoğul gebeliklerde, hem hamilelik döneminde, hem de doğumdan sonra ki dönem içerisinde doktor takibine daha çok gereksinim duyulur.
4 ) Çoğul gebeliği olan anne adaylarının dikkat etmesi gereken noktalar nelerdir?

    • Çoğul gebelik durumunda anne adayları doktor kontrolüne gitmeyi kesinlikle ihmal etmemeli ve tekil hamileliği olan anne adaylarına göre daha fazla özenli olmalıdır
    • Doktorunun yapmış olduğu önerilere istinaden beslenme, dinlenme ve cinsel yaşamları konusundaki kurallara uymalı ve hamileliğinin daha sağlıklı geçmesini sağlamalıdır
    • Çoğul gebelik sahibi olan anne adaylarının çalışması durumunda, işyerinde hamileliğin 30. haftasından itibaren izin hakkını kullanmalıdır.
    • Çoğul hamileliği bulunan anne adayları, kendilerini zorlayacak egzersizlerden uzak durmalı ve kendisine dikkat etmelidir. Bu hem kendisi açısından, hem de bebeklerinin sağlığı açısından önem teşkil etmektedir.
    • Bütün hamile kadınlarda olduğu gibi, sigara ve alkol gibi zararlı olacak alışkanlıklardan uzak durulmalıdır.
    • Anne adayları yapacakları uzun yolculuklarda mutlaka doktoruna danışmalıdır.
    • Bu gebeliklerde erken doğum riski daha fazla olduğundan, anne adayı her zaman doğuma hazırlıklı olmalıdır. Bunu bir korku olarak algılamamalı, çevresinden yardım alarak kendini doğuma hazırlamalıdır.
    • Doğum sürecine kadar olduğu gibi, doğum sonrasında da aile büyüklerinden gereken destek almalıdır. Bu sayede psikolojik bakımdan kendisini daha rahat hissetmesini sağlamalıdır.
  • Hamileliğindeki kansızlık problemi daha çok olacağı için, doktorunun önermiş olduğu demir ilaçlarını kullanmayı ihmal etmemeli, daha özenli davranmalıdır.

5 ) Çoğul gebeliklerde annenin depresyon riski hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir?

Çoğul gebelik yaşayan anne adaylarında, depresyon riski, tekil hamilelik yaşayan anne adaylarına göre daha çok olur. Anne adayında daha önce depresyon olmasa bile, hamilelik sırasında meydana gelen değişimler, depresyona olan meyili arttırmaktadır. Bu duruma, çoğul hamileliklerde daha çok rastlanmaktadır. Genel olarak bebeklerini erken doğum veya başka tehlikeler neticesinde kaybeden anne adayları, bunun daha fazla etkisi altında kalırlar.
6 ) Çoğul gebeliklerde doğum sonrası yaşanan sorunlar nelerdir?

Bebeklerin dünyaya gelmesi ile beraber, anne adayının yorgunluğu daha çok olur. Bu evreden sonra, birden çok sayıda ki bebek ile uğraşmak, bunların bakımları, bebeklerin her birine aynı ilgiyi gösterebilmek, annenin en çok zorlanacağı konudur. Bu yorgunluk problem haline gelirse, anne adayları doğum sonrasında dahi depresyon etkisine girebilirler.
Çoğul gebelikler, bir tek anne adayının etkilendiği bir durum değildir. Aynı zamanda aile bireylerinin her biri, baba ve varsa diğer çocukların dahi etkilendiği bir durum söz konusudur. Tekil hamileliklere nazaran, ailelerin daha çok stresli ve gergin olması kaçınılmaz bir durumdur. Daha çok, ilk kez çoğul gebelik ile karşılaşmış olan aileler, bu depresyon ve stresten daha çok nasibini almaktadır. Hamilelikleri daha tehlikeli geçmekte ve cinsel yaşamın bile daha erken dönem içerisinde sınırlandırılması nedeninden dolayı, eşler arasında ufak tefek sorunlar yaşanabilmektedir.
7 ) Çoğul gebelikte dinlenme ve uyku hakkında

Hamilelik dönemi içerisinde önemli olan bu konular, çoğul gebelikte daha da fazla önemsenmelidir. Çünkü anneler normal şartlar içerisinde bile, yorgunluk hissini yaşayacaktır. Vücudunun ihtiyaçlarına kulak vermeli ve her fırsatta dinlenmeyi ihmal etmemelidir. Bu hamileliğin ilk evrelerinde görülen uykuya eğilim ile ortaya çıkar. Bu nedenden dolayı da, ihtiyaç duyulan uyku düzeni sağlanmalı, gün içerisinde uykuya gerekli zaman ayrılmalıdır. Bu şartların yerine getirilmemesi durumunda da, bel ve sırt ağrıları gibi sorunlarda artış görülür.
buse isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla