Kimi insanlar diğerlerine göre daha erken yaşlanma sürecine girerler. Erken yaşlanmanın bir takım genetik nedenleri elbette ki vardır. Fakat erken yaşlanmada kişiden kişiye değişen önemli farklar da vardır.
Erken yaşlanmaya sebep olan faktörler 1. İnsanlarda erken yaşlanmayı tetikleyen faktörlerde birisi yoğun stres altında yaşamaktır. Üstelik bu stresin uzun süre devam etmesi insanlarda yanşama belirtilerini daha hızlı hale getirir. Yaşanan yoğun stres kişinin bağışıklı sistemini zayıflatır. Bağışıklık sistemi zayıflayan kişinin hormonları bundan etkilenerek kemik sağlının bozulmasına, çabuk çökmesine, cildindeki kırışıklıkların artmasına, saçlarda beyazlamaya kadar birçok sonuca yol açar.
Bundan dolayı yapılması gereken şey insanın öncelikle hayatında stres yaratan faktörleri iyi bilmesi gerekir. Sonra bu faktörleri ortadan kaldıracak veya yönetebilecek bir yol geliştirmelidir. Ayrıca yapabiliyorsa bu stres yaratan şeylerden uzak durmak, bardağın dolu olan taraflarını görmeye çalışmak, hoşuna gidecek ve kendini rahatlatacak etkinliklerde bulunmak, düzenli bir hayat sürmek, spor ve egzersize yönelmek stresle mücadelede etkili olacaktır.
2. Kişilerin bağışıklık sisteminin zayıflaması da erken yaşlanmaya yol açan bir faktördür. Daima genç kalan insanlara baktığımda bu insanların genelde pek hastalanmadıklarını görürüz. Bağışıklık sistemi zayıfladığı zaman kişi daha sık hastalanır, daha sık enfeksiyonel durumlar yaşar, soğuk algınlıklarını daha sık yaşarlar, ciltteki yaralar daha yavaş iyileşir. Tüm bunlar bağışıklık sistemi ile ilgilidir. Bu amaçla kişinin bağışıklık sistemini güçlü tutması gerekir. Bunun için de beslenmesini buna göre düzenlemeli, yani bağışıklık sistemini güçlendirecek besinler almalıdır. Mesela çinko içeren besinler, andioksidan özellikler barındıran besinler bağışıklık sistemini güçlendirirler. Antioksidan barındıran besin gruplarına örnek olarak beta-karoten içeren besinler, E vitamini, C vitamini ve selenyum mineralini örnek olarak verebiliriz. Ayrıca çinko içeren besinler de iyi bir antioksidan kaynağıdır.
3. Dolaşım sorunları yaşayan insanlar da erken yaşlanma sürecine girerler. Dolaşım sorunu yaşayan insanlarda genelde halsizlik, soluk alıp vermede düzensizlik, kaşıntı, cilt alerjileri, baygınlık, uykulu hal, bacaklarda ağırlık hissi, varisler ve hemoroid gibi belirtiler görülür. Bu tür kişilerin yine beslenmesine dikkat etmeleri ve gün içinde bol bol su içmeleri gerekir.
4. Kan şekerindeki düzensizlikler de erken yaşlanmaya yol açabilir. Bunun için etkili ve düzenli beslenme çok önemlidir. Öğün sayılarını artırıp yemekleri azar azar yemek daha sağlıklı bir beslenme şekli olacaktır. Kesinlikle mideyi çok fazla doldurmamak esastır. Ayrıca yiyeceklerdeki karbonhidrat düzeyini azaltmak gerekir. Alınan yağlar doymamış yağlardan oluşmalıdır. Örneğin Japonya’daki insanları düşündüğümüz zaman bu insanlar çabuk yaşlanmazlar ve çok yaşarlar. Bunun temel nedenlerinden birisi de besleneme şekilleridir. Bu insanlar diğer insanlara göre daha çok balık tüketir ve doymamış yağ oranı yüksek yiyecekleri daha fazla tüketirler. Ayrıca olabildiğince doğal gıdalar tüketirler. Yine önemli bir istatistik olarak belirtmek gerekir ki bu insanlar daha fazla tahıl, taze sebze ve meyve tüketirler.
5. Diğer yandan erken yaşlanma riskine karşı her zaman için hijyen kurallarına uyulmalı, kişisel temizliğe dikkat etmeli, hava ve çevre kirliliğinden uzak durmalı, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalıdır.