26.Ağustos.2015, 21:53
|
#1 |
Senior Member
Üyelik tarihi: 10.Kasım.2014
Mesajlar: 24,915
| İşlemci dünyası nereye gidiyor? Moore kanununun sonu mu geldi?
Intel’in kurucularından Gordon Moore’un 19 Nisan 1965 yılında Electronic Magazine dergisinde yayınlanan makalesinde “Her 18 ayda bir tümleşik devre üzerine yerleştirilebilecek bileşen sayısının iki katına çıkacağını ve işlemcilerin işlem kapasitelerinde büyük artışlar sağlanıp, üretim maliyetlerinin ise aynı kalacağını hatta düşme eğilimi göstereceğini’‘ söylemiş ve geleceğe yönelik mükemmel bir öngörüde bulunmuştur.
Bunu söylemesi üzerinden tam olarak 48 yıl geçmiş. Aslında bu güne kadar (2004 ten sonra bu 18 aylık süreç biraz uzasa da) Moore yasası işlemiş ve 30 cm’ lik ilk Transistor’ den 22nm’lik (nanometre) transistorlara gelinmiştir. (Tırnak et kalınlığımızın 2000 nanometre civarlarında olduğunu varsayarsak 22 nanometreyi gözümüzle seçmemiz bile bir hayli imkânsızdır).
Bugün itibariyle AMD’den gelen açıklamalar ile de bu yasanın sonlarına gelindiği varsayılıyor. AMD Ürün Müdürü John Gustafon “28 nanometreden 20 nanometreye geçerken bir çok stabilite sorunları yaşadık ve sadece bir çip üzerine daha fazla transistor koymanın teknolojik yetenek olmadığını düşünüyoruz” dedi. Oysaki Intel yeni nesil Haswell işlemcilerinde 22 nanometreye geçiş yaptı bile. Intel 2014 yılının ikinci yarısında gelmesi beklenen yeni nesil Haswell işlemcilerde ise 14 nanometreye düşeceklerini ve 2016 yılında da 10 nanometre süper düşük güç tüketimli işlemcilere geçeceğini açıklamıştı.
Moore kanunu görüldüğü üzere şimdilik en azından Intel tarafından yaşatılacağa benziyor. Moore kanunun “sonunu” ise mobil işlemcilerin getireceği bence kesin olan bir gerçek. |
| |