İletişim, başkaları üzerinde nüfuzumuzu kullandığımız, diğerlerinin tutumlarındaki değişiklikleri getiren, çevremizdeki insanları motive eden ve onlarla ilişkiler kurmak için sürdürdüğümüz bir araçtır. İletişim, aktif hayatımızın büyük bir bölümünü oluşturan sosyal bir faaliyettir. Bu sosyal faaliyet sözlü konuşma, okuma ve yazma yoluyla veya sözlü olmayan, beden dili yoluyla takip edilmektedir.
Çocukluktan aklımda kalan bir bilgiyi aktarayım. Bioenerjik gücü yönetme ve telepati konularında uzmanlaşmış Uri GALER adındaki İsrailli gösteri insanı Türkiye’deki bir gösterisinin ardından Güneri CIVAOĞLU ile röportaj yapmıştı. Bu röportajında Güneri Cıvaoğlu’ndan bir kağıda gizlice bir figür çizmesini ve kendinisine bunu düşünce yoluyla aktarmasını istemiş. Güneri CIVAOĞLU Uri GALER’in dediklerini uygulamış ve Uri GALER ona kağıtta ne çizili olduğunun birebir cevabını vermiş. O yıllarda Kanal D’de yayınlanan Yorum adlı programında bu olayı anlatıp bir de gerçek bir Aborjin öyküsüne yer vermişti Güneri CIVAOĞLU. Bu Aborjin hikayesine göre günün birinde Aborjin yerlilerinden bir avcı kabileye oldukça uzakta bir yerde geyik avlamış. Avladığı geyiği tek başına kabileye taşıyamayacağı için telepatik yolla kabile reisinden 2 tane yardımcı göndermesini istemiş. Birkaç saat sonra o iki yardımcı avcının yanında belirmiş. Bilim adamları Aborjinlerin bu özelliğini merak edip kabilenin ileri gelenine sormuşlar:
-Biz size şaşırıyoruz . Nasıl olur da telefon olmadan uzaktan iletişim kurabiliyorsunuz? Kabile reisi cevap vermiş:
-Asıl biz size şaşırıyoruz. Neden böyle bir yeteneğiniz varken telefonu icat edip telepatiyi unuttunuz? Bu gerçek öyküye bakılırsa telepatiyi de iletişim teknikleri arasına alabiliriz.
Bazı tür hayvanlar, kuşlar ve böcekler arasında iletişim var olmasına rağmen, cıvıltı ve ağlama gibi belli sesler ya da hareketler ile sınırlı olup avlanma ve çiftleşme gibi içgüdüsel ihtiyaçlarıyla ilgilidir. İnsan iletişimi daha karmaşık, daha çeşitlidir ve birkaç hedefi vardır. Daha önce kabul edilmiş ve üzerinde anlaşmaya varılan sözlü ve yazılı kodların bulunduğu dile ait bir repertuar nedeniyle karmaşıklık söz konusudur. Basit hareketler veya yüz ifadelerinden en gelişmiş e-posta teknolojilerine kadar değişiklik gösterdiği için çok yönlü olarak kabul edilir. Neden niçin iletişim kuruyoruz? Genel olarak şu şekildedirler:
1. İkna etmek için iletişim kuruyoruz: İnsanlardan bir şeyler yapmasını istiyoruz ve bizim bu arzumuz iletiliyor. Ağlamayı bırakması için çocuğa dokunan bir anne, reklam veren yeni bir T-Shirt modeli ve izleyici kitlesini kendisine oy vermek için harekete geçiren politikacılar, iletişim kurarken ikna etme konusunda aynı hedefe sahiptirler.
2. Bilgi vermek için iletişim kurarız: Bir deneyi gösteren fen öğretmeni, faiz oranlarının düşürülmesini ilan eden banka müdürü, bütçeyi sunan maliye bakanı gibi örneklerde olduğu üzere insanlar bilgi sağlamak için iletişim kurarlar.
3. Bilgiye ulaşmak iletişim kuruyoruz: Bir postacı adres sorarak, öğretmenden biraz açıklama isteyen öğrenci ya da gizli soruşturma yapan soruşturma polis memuru, bu iletişim becerisini kullanarak bilgi istiyor.
4. Duygularımızı cesaret ya da korku, sevinç ya da üzüntü, memnuniyet ya da hayal kırıklığı gibi uygun jestler ve kelimelerle ifade etmek için iletişim kurarız. Bazı insanlar, olaya uyacak şekilde ifade etmek için (yani duyguyu göstermek için) sınırsız bir beceriye sahiptir. Politikacılarımız kendilerini iyi hissetme yeteneğine sahiptirler ki bu kendi başına bir iletişim becerisidir.