Pütürge ilçesi, Malatya'nın bir ilçesidir. Malatya'nın merkezine olan uzaklığı 74 km'dir. Pütürge ilçesinin arazisi sarp ve engebelidir.
Pütürge Tarihçesi
Pütürge ilçesi ilk olarak İmrunyada adı verilen ve güzel yer, istenen yer anlamına gelen bölge de Mürün adı verilen bir köy olarak kurulmuştur. 1877 yılında bucak olarak değiştirilmiş ve Adıyaman'ın Kahta ilçesine bağlanmıştır. 1892 yılında ise ilçe olmuştur. İlçe olduğu ilk yıllar Elazığ iline bağlanmıştır. Fakat Pütürge ilçesi Cumhuriyet'in ilanı ile birlikte Malatya'nın ilçesi olmuş ve o günden sonra Malatya'ya bağlı kalmaya devam etmiştir.
Malatya iline bağlı olan Pütürge ilçesinde Türkçe, Kürtçe ve Zazaca olmak üzere farklı diller kullanılır. İnanç olarak sünni ve alevi kesimin ağırlık gösterdiği ilçe Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlere göç vermektedir.
Pütürge Adının Anlamı Nedir?
Pütürge kelimesinin kökeni Rusça'dır. Şişe anlamına gelen bu kelimenin tam olarak karşılığı tenekeden yapılma, gövdesi silindir biçiminde yapılmış olan kap anlamına gelir.
Pütürge ilçesinin adını nereden aldığı bilinmemektedir. Bir düşünceye göre 93 Harbi'nden sonra Anadolu'ya göç eden ve Poturce adı verilen Boşnakların Malatya ve çevresine yerleşmeleri sonucu bu isim günümüze Pütürge olarak gelmiştir.
Pütürge ilçesinin eski adı Şiro'dur. Kökeni Farsça olan Şiro, aslan anlamına gelen bir kelimedir.
Pütürge İnsanı Neden Sevilmez?
Toplum arasında yayılmış olan bazı kavramlar vardır. Bu kavramların iller ya da ilçeler ile bağdaştırılması sonucunda ortaya bunun gibi önyargılar çıkabilir. Örneğin yolun ortasında yürüyen bir insana "Kırıkkaleli misin yolun ortasından yürüyorsun" deriz. Halbuki insanın nüfusa kayıtlı olduğu yerin yürüme alışkanlığı ile hiçbir alakası yoktur. İşte Pütürge insanı hakkında söylenen sözlerde buna benzerlik gösterir. İnsanların bireysel olarak yaptıkları şeylerin ilçelere ya da illere mal edilmesi ne kadar doğrudur bilinmez ama sevilmeyen Pütürge halkı değil bir insandır. İnsanlar birbirini sevip sevmeme konusunda özgür oldukları için bu konuda yorum yapmak doğru olmayacaktır.