Bebekler doğduktan sonra sıklıkla emzirilmeye ihtiyaç duyarlar. Yani doğan bir bebek günde ortalama olarak 10 – 12 defa emzirilebilir. Özellikle yeni anneler bebeklerini ne kadar sıklıkla emzireceklerini, bebeğin ne zaman acıktığını bilmekte güçlük yaşayabilirler.
Bir bebeğin acıktığını gösteren en güçlü işaret ağlamasıdır. Bebek ağlayarak acıktığını anlatmaya çalışır. Tabi tüm ağlamalar bebeğin acıktığına işaret etmez. Dolayısıyla annenin bir süre bebeğini iyi tanımasına ihtiyaç vardır. Buna bir bağ kurma ve birbirini tanıma devresi denebilir.
Bebeği ne kadar sıklıkla emzirmek daha uygun olur?
Yine de genel olarak belirtilirse yeni doğan bebekler ilk ay için her 2 saatte 1 emzirilme ihtiyacı duyarlar.
2. aydan itibaren bebekler yavaş yavaş 3 saatte bir acıkmaya başlarlar. Tabi bu aylarda yine 2 saat civarlarında aç durabilirler. Büyüdükçe bu süre zaman içinde biraz daha uzar. Tabi bu geçiş sürecini birden yapmamak gerekir. Çünkü bebeklerin mideleri daha küçüktür ve fazla miktarda beslenmeyi kaldıramazlar.
Örneğin yeni doğan bir bebek en fazla 20 – 30 ml beslenecek şekilde bir mide yapısına sahiptirler. Birkaç hafta sonra bu 60 – 100 ml seviyesine çıkar. 3. ayda 150 ml ve 6. ayda 200 ml seviyesine ulaşır.
Beslenme aralıklarını geçirmemeye de özen gösterilmelidir. Aksi halde bebek istenilen kiloları almakta sorun yaşayacaktır ve gelişimi olumsuz etkilenecektir.
Yeni anneler bebeğin doyup doymaması konusunda da tereddüt yaşayabilirler. Buradaki en önemli gösterge bebeğin istenen kiloyu alıp almamasıdır. Eğer bebek gerekli kiloyu alabiliyorsa karnı doyuyor demektir.
Kimi tecrübesiz anneler ağlamayan ve sakin bir şekilde duran bebeğin karnının doyduğunu düşünebilirler. Bu her zaman doğru olmayabilir. Bebeğin tartı kilosu temek göstergedir. Çünkü bebek başka bir nedenden dolayı sakin ve ağlamadan durabilir.