Gebelik Döneminde Oluşan Koyu Renk Lekeler
Hamilelik döneminde koyu renklerin meydana gelmesi yani pigmentasyonda artış, toplum arasında gebelik maskesi olarak ifade edilmektedir. Doğumdan sonra kendiliğinden kaybolabildiği gibi bazı annelerde kalıcı olabilmektedir. Bu sebeple de tedavi edilmesi gerekebilir. Gebelik maskesi yani koyu renkler; yüzde, alında, burunda, yanaklarda, meme uçlarında, koltukaltında ve genital bölgede olabilir. Hormonal değişimler kaynaklı olarak yaşanmaktadır. Bu sebeple de doğum kontrol haplarının uzun vadede kullanılması sonucu da meydana gelebilir. Gebelik maskesi, güneş ışınları ile tetiklenir. Güneşe çıkmadan önce anne adaylarının mevsim fark etmeden gebeliğe uygun bir güneş kremi kullanılması önerilir. Kullanılacak olan güneş kremi; UV-A hem de UV-B koruması içermelidir
.
Güneş lekelerinden korunmak için güneş koruyucu kremleri ihmal etmemek, gözlüksüz ve şapkasız güneşli günlerde dışarı çıkmamak, güneşe hassasiyeti arttıran kozmetik ürünleri kullanmamak gerekmektedir. Bu önlemler haricinde dermatologların önerdiği ilaçların kullanılması gerekebilir. Doğumdan sonra lekeler geçmez ise; melanositlerin pigment üretimini azaltarak lekelerin açılması sağlanabilir. Leke durumuna göre uygun yöntemle tedavi mümkündür.
Gebelikte oluşan koyu renk lekelerde güneşin etkisi nedir?
Hamilelik sürecinde meydana gelen lekelerin genellikle sebebi güneş ışınlarıdır. Gebelik döneminde cilt, leke oluşumuna daha müsaittir. Hamilelik boyunca cilt normal dönemden daha hassas olduğundan tüm dış etkenlerden daha yoğun etkilenmektedir.
Gebelikte oluşan koyu lekeler önlenebilir mi?
Hamilelik lekelerinin oluşmasına yol açan en önemli faktör, güneş ışınlarına direkt maruz kalmaktır. Bundan dolayı da güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamak, mutlaka güneş koruyucu krem kullanmak gerekmektedir. Kullanılacak güneş kremlerinin gebelik dönemine uygun olması oldukça önemlidir. Terleme durumlarına önlem olarak 3-4 saat arayla 2-3 kez güneş kremi sürmek gerekir.
Gebelikte oluşan koyu renk lekeler kendiliğinden geçer mi?
Ciltte meydana gelen koyu renkler, doğumdan sonraki 6 ay içerisinde hafifleyerek kendiliğinden geçebilir. Bu lekeler, yavaş yavaş hafifleyerek kaybolur. Ancak bazı kadınlar, kendiliğinden geçmesini beklemeden tedavi yollarına da başvurmak isteyebilir. Bazı kadınlarda için lekelerin yok olması için tek yöntem, tedavi yöntemidir.
Gebelikte oluşan koyu renk lekeler tedavi edilebilir mi?
Hamilelik döneminde meydana gelen koyu renk lekeler, kendiliğinden geçebilir. Bu sebeple de tedaviye başlamadan önce 6 ay beklemek daha sağlıklı olabilir. Tedavi boyunca güneş koruyucu krem kullanılmaya devam edilmelidir.
Bilinçsizce ürün kullanmayın!
Her insanın kendine özel bir cilt yapısı vardır. Bu sebeple de herkesin cilt özellikleri farklıdır. Herkesin çok memnun kaldığı ve beğendiği bir ürün, bir anne adayında lekelenmelere yol açabilir. Bu sebeple de kozmetik ya da bitkisel ürünler, dermatolog tarafından önerilmedikçe kullanılmamalıdır. Özellikle, bilinçsiz olarak kullanılan bu ürünler lekelerin yoğunlaşmasına ve yayılmasına yol açabilir. Arkadaş tavsiyesi, internet reklamları ile edinilen ürünler, sağlığı ciddi şekilde etkileyebilir. Lekelerin tedavisi için mutlaka bir uzmana başvurmak ve lazer, peeling ya da diğer yöntemlerden uygun olanının tespit edilip tedaviye başlanması gerekir.