Kalp uzmanları her zaman kalp hastalıklarına neden olan obezite, yüksek kan basıncı ve yüksek kolesterol sorunlarına karşı ve nihayetinde kalp hastalıklarına karşı sağlıklı ve iyi bir diyet uygulanması gerektiğini her zaman tavsiye etmektedirler.
Aşağıda uzmanların kalp sağlığı için tavsiye ettikleri diyet önerilerini bulabilirsiniz. Aşağıda uzmanların kalp sağlığı için tavsiye ettikleri diyet önerilerini bulabilirsiniz. Meyveler ve sebzeler
Meyve ve sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral içerirler. Bu besinlerdeki lif düzeyi yüksek ve kalori düzeyi ise düşüktür. Meyve ve sebzelerdeki zengin lif depoları kolesterolü ve kalp hastalığı riskini azaltabilir. Meyve ve sebzeler ayrıca kardiyovasküler hastalıklardan korunmak içinde birçok bileşen barındırırlar. Uzmanlar günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketilmesinin
kalp sağlığı için faydalı olduğunu belirtmektedirler.
Tam tahıllar ve lifler
Tam tahıllar lif yönünden zengindir. Lif zengini bir diyet uygulamak
kalp hastalıkları riskini artırabilen kan proteinlerinin sayısını azaltmaya yardımcı olabilir. Lif zengini besinler ayrıca yüksek kolesterolü düşürerek, normal seviyelerde olmasına yardımcı olur.
Fasulyegiller ve kabuklu yemişler lif açısından zengin besinlerdir. Yulaf ezmesi, mısır, buğday, bulgur, tam buğday ürünleri de bu açıdan tüketilebilecek değerli besinlerdir. Günde 20 – 30 gr arasında lif tüketmek gerekir.
Proteinler
Protein kaynakları içinde özellikle baklagiller ( fasulyegiller, bezelye ve mercimek ) ve balık ( somon balığı ve uskumru ), düşük yağlı süt ürünleri ve yumurta akı oldukça değerli besinlerdir. Yağsız kırmızı et ve kümes hayvanları da harika protein kaynaklarıdır.
Yağlar Kalp sağlığı için margarin ve tereyağı gibi katı yağlardan mümkün olduğunca kaçınmalıdır. Diyette trans yağlar ve işlenmiş yağların miktarını azaltmak gerekir. Diyette mümkün olduğunca düşük yağlı besinleri tüketmelidir. Yemeklerde zeytinyağı gibi bitkisel sıvı yağlar tercih edilmelidir.
Karbonhidratlar
Şeker ve beyaz un gibi basit işlenmiş karbonhidratlar kan şekerinin artmasına neden olur. Bu tür karbonhidratlar yağ ve kolesterol oluşumunu artırır ve iyi kolesterolü düşürür.
Kompleks karbonhidratlar ise sağlıklı bir diyet için faydalıdır. Tam tahıllar, meyveler ve sebzeler sindirim için iyidir ve kan şekerini de kontrol altında tutmaya yardım ederler. Günde 2000 kaloriye ihtiyaç duyan bir kişi günde 250 gr. karbonhidrat tüketmelidir.
Tuz
Bazı insanların diyetinde tuz kan basıncının artmasına neden olabilir. Bundan dolayı günlük tuz tüketimini normal seviyelerde tutmak gerekir. Günlük tuz tüketimi ortalama 2,4 gr dan fazla olmamalıdır. Bu durum özellikle kan basıncını kontrol altında tutma konusunda sorun yaşayan kişiler için önemlidir. Birçok besin ( patates cipsi, tuzlu fıstık, hazır çorbalar v.b. ) çok fazla tuz içerebilir.