Geri git   Kadın Forumu > Adım Adım Sağlık > Herşeyin başı sağlık !

Herşeyin başı sağlık ! Genel sağlık konularının işlendiği bölüm.

Cevapla
LinkBack Seçenekler Stil
Okunmamış 12.Aralık.2014, 20:03   #1
Moderator
 
Üyelik tarihi: 13.Kasım.2014
Mesajlar: 7,649
Standart Adalar'a giden 10 kişiden 8'i tırtıl alerjisine yakalanıyor

Adalar'a gitmeyi düşünüyorsanız dikkat! Çünkü Adalar'da bugünlerde tırtıl var. Peki bu tırtıl ne yapıyor? Çam ağaçlarının altında piknik yapanlarda, 4 hafta sürecek alerjiye neden oluyor.




Tırtıl alerjisi vücudun pek çok yerinde kırmızı, kaşıntılı şişliklere neden oluyor. Alerjiyle ilgili Adalar Belediyesi resmi sitesinden uyarılarda bulundu. Uzmanlar da Haziran ayının başına kadar ormanlık alanda piknik yapılmamasını önerdi.

Bahar aylarında artıyor
Konu ile ilgili görüştüğümüz Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu, bu tırtılların kurtçuk döneminde alerjiye neden olduğunu ve sadece insanlarda değil çam ağaçları için de tehlike oluşturduğunu söylüyor.

Hurriyet.com.tr'ye konuşan Ulaşoğlu: "Bu tür olaylardan korunmak için en iyi yöntem ormanda piknik yapmaktan kaçınmaktır. Çünkü ormanda piknik yapıldığında birçok tehlike oluşuyor. Bu sadece tırtıl değil, yılan da olabilir, kene de olabilir. Piknik için özel piknik alanlarına gitmek daha mantıklı. Bu kurtçuklar daha sonra ergin oluyor ve o zaman zararlı olmuyor. Bu zararlı olduğu dönemde coğrafi koşullara göre değişmekle beraber sonbahardan yaz başlangıcına kadar olan süredir. Yaz başladıktan sonra ergin olan kurtçuklar zararsızlaşıyor" dedi.

"1 ay içinde temizlenecekler"
Bu konuda şikayetler alan Adalar Belediyesi de vatandaşları ormanlık alanlarda tırtıllara dikkat etmeleri ve özellikle ağaçlara yaklaşmamaları konusunda uyarıyor.

Konu ile ilgili görüştüğümüz Adalar Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu, tırtıl alerjisi ile ilgili kendilerine de yüzlerce şikâyet geldiğini, oluşan alerji ile ilgili şikayetçilerin çektikleri resimleri kendilerine iletti. Farsakoğlu, konu ile ilgili Orman ve Tarım Müdürlükleri ile yakın temasta olduklarını ifade ederek, “İlgili birimler ilaçla müdahalenin uygun olmadığını bildirdi. İlaç kalıntıları üç yıl ağaçlarda kalabiliyor. Zirai müdahale yerine biyolojik müdahalede bulunuyorlar. Bize gelen bilgilere göre 20 gün bir ay içinde tamamen temizlenecekler” şeklinde konuştu.

Adalar Belediyesi uyardı
İşte Adalar Belediyesi'nin internet sitesinde yer alan uyarı:

Adalar'da tırtıl alerjisine yakalanan bir İstanbullu.
Son günlerde Adalara ziyarete gelen, orman alanında gezinti veya piknik yapan yurttaşlar Adalar Belediyesi'ne şikayet başvurusu yapmaktadır. İnsanlar ormandaki çam kese böceği adıyla bilinen tırtılların yol açtığı, kaşıntı ile başlayan alerjik rahatsızlıklarla ilgili olarak, telefon ve elektronik posta ile belediyeye başvurmaktadır.

Tamamı sit alanı olan Adalar'ın %55'i ormanlık alandır. Adalar genelinde özellikle çam türlerinin bulunduğu orman alanlarında ve orman alanı dışında bulunan bütün çam ağaçlarında yaşayan tırtıl zararlıları orman ekosistemlerinde ağaçların yaşama ve gelişmesini güçleştirerek kitleler halinde kurumaya yönelik sararmalara sebep olmaktadır.

Söz konusu tırtıl zararlısının çam ağaçlarını tehdit ettiği kadar insan sağlığını da etkilediği ve rahatsızlıklara neden olduğu aşikardır. Adaların doğal sit alanı kapsamında olması orman alanları ve içerisinde yer alan piknik alanlarının koruması ve bakımı Orman İdaresi'nin yetkisindedir.

Tırtıl zararlılarının yol açtığı şikayet ve orman alanının ilaçlanmasıyla ilgili önerilerin muhatabı da belediyemiz değil ve orman İşletme Şefliği ve İlçe Tarım Müdürlüğü'dür. Vatandaşlarımızın mağduriyeti konusunda araştırma yapan belediyemiz, İlçe Tarım Müdürlüğü'nden ilaçlama yapılması konusunda bilgi almıştır.

İlçe Tarım Müdürlüğü yapılacak kimyasal ilaçlamanın ekolojik tarım dengesini bozacağını, bu ilaçların toprakta üç yıl etkisini sürdüren zehriyle, organik tarım özelliğini yok edeceğini bildirmiştir. Doğaya bu kadar zarar veren ilaçlamanın tırtılları yok etmekle, bu zararlıları yok eden diğer canlılara da zarar vereceği belirtilmiştir. Önümüzdeki bir hafta on gün içerisinde büyüyerek kelebeğe dönüşecek olan bu tırtılları yok etmek, doğanın bu dengesini de bozacaktır.

Baharın gelmesiyle Adalar'da piknik yapan yurttaşlarımızın çam ağaçlarıyla yakın temasta bulunmaması rahatsızlıkların azalmasında etkili olacaktır.
meltem isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Tag Ekle
adalara, alerjisine, giden, kişiden, tırtıl, yakalanıyor


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Sizin Yeni Konu Acma Yetkiniz var yok
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı




RSS Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.
Şu Anki Saat: 11:31
altyazılı porno bursa escort bursa escort bursa escort bursa escort bursa escort eryaman escort çapa escort ataköy escort pendik escort şişli escort kartal escort taksim escort maltepe escort mecidiyeköy escort kadıköy escort beşiktaş escort ümraniye escort bakırköy escort fındıkzade escort bodrum escort istanbul escort kayseri escort kuşadası escort kocaeli escort konya escort kütahya escort manisa escort mardin escort mersin escort muğla escort nevşehir escort rize escort sakarya escort samsun escort şanlıurfa escort sivas escort tekirdağ escort trabzon escort tunceli escort uşak escort van escort yalova escort çorlu escort gebze escort gümüşhane escort izmir escort kilis escort kırklareli escort karabük escort karaman escort kars escort kıbrıs escort kırşehir escort malatya escort niğde escort ordu escort osmaniye escort sinop escort tokat escort yozgat escort zonguldak escort