Kadın Forumu

Kadın Forumu (http://pembemsi.net/index.php)
-   Premature Bebekler ve Paylaşımlarınız. (http://pembemsi.net/forumdisplay.php?f=17)
-   -   Prematüre Doğum, Nedenleri Ve Tedavisi (http://pembemsi.net/showthread.php?t=81683)

buse 29.Temmuz.2016 22:54

Prematüre Doğum, Nedenleri Ve Tedavisi
 
http://www.kadinlikbilinci.com/image...1370353189.jpg
Prematüre doğum nedir?


Gebelik normalde 40 hafta kadar sürer. Bir bebek en az 3 hafta önce doğarsa bu erken doğum ( prematüre ) olarak adlandırılır. Prematüre bir bebeğe sahip olmak stresli ve zor bir durumdur. Prematüre bebeklerin bakımı normal bebeklere göre daha zor olacağı için oldukça dikkat ve iyi bakım gerektiren bir süreç yaşanacaktır. Bu hususta anne ve babanın birbirlerine çok iyi destek olmaları gerekir.

Prematüre doğum bebekte sorunlara yol açabilir


Bir bebek çok erken doğduğu zaman organları henüz tam olarak gelişmemiştir. Bu bir takım sağlık problemlerine yol açabilir.

7 aylık doğan bir bebeğin beslenme, solunum ve vücut ısısını ayarlama konusunda sorunları olur.

6 aylıktan önce doğan bebekler ise ciddi problemler yaşayabilirler.

Prematüre doğumun nedenleri nelerdir?


Prematüre doğum fetus, anne veya her ikisinde yaşanan sorunlardan dolayı gerçekleşebilir. Prematüre doğumun nedeni sıklıkla tam olarak bilinmemektedir. Fakat prematüre doğumun ( erken doğum ) yaygın nedenleri aşağıdakiler olabilir.

Plasenta ile ilgili sorunlar
Çoklu gebelikler
Annedeki bir enfeksiyon
Uterus yada serviks deki sorunlar
Gebelikte alkol ve uyuşturucu madde kullanımı

Prematüre bebekler ne tür tedaviye ihtiyaç duyarlar?


Yeni doğan yoğun bakım ünitesine alınan prematüre bebekler solunum, kalp atımları ve enfeksiyon bakımından yakından takip edilirler. Vücut sıcaklıkları kendi kendini ayarlayana kadar izole edilmiş bir özel yatakta tutulurlar.

Prematüre bebekler genelde bir tüp yardımıyla beslenirler. Bebek rahat solunum yapma, emme ve yediklerini yutabilene kadar bu şekilde tüple beslenir.

Hasta ve çok erken doğan bebekler ise özel bir tedaviye ihtiyaç duyarlar. Çünkü tıbbi sorunlarla yüz yüze gelebilirler. Oksijen tüpü ve makinesiyle yardımla solunum gerçekleştirilir. Bazı bebekler ilaç tedavisine ihtiyaç duyarlar. Kimi bebeklerde ise cerrahi operasyon gerekebilir.

Anne sütü bebeğe enfeksiyonlara karşı ekstra koruma sağlayabilir. Bundan dolayı anne sütü sağılarak hastanede bebeğe verilebilir.

Prematüre doğum uzun dönemde bebekte sorunlara yol açar mı?



Doğumdan önce prematüre bebeğin sağlığı hakkında tahminde bulunmak zordur. Prematüre bebeklerin çoğu ciddi sorular yaşamazlar. Fakat bir bebeğin erken doğması sorun yaşama riskini artırır. Prematüre bebeklerde sorun yalanma riskini azaltmak için doğumdan sonra çok iyi bakım uygulanmalı, yakından takip edilmeli, hekimiyle sürekli irtibat halinde olunmalıdır.

Prematüre bebeğe evde nasıl bakım uygulanır?



Prematüre bebekler daha kısa aralıklarla uyurlar. Öteki bebeklerden daha sık uyanırlar. Prematüre bebekler diğer bebeklere göre daha çabuk hasta olabilirler. Bu yüzden bebeği hasta kişilerden kesinlikle uzak tutmak gerekir. Bebeğin aşılamaları kesinlikle aksatılmamalı ve kontrolleri mutlaka düzenli olarak yaptırılmalıdır.

Prematüre bebekler arasında ani bebek ölümleri sendromu daha yaygındır. Bu yüzden bebeğin mutlaka sırt üstü pozisyonda uyuması gerekir. Bu ani bebek ölümleri ihtimalini düşürecektir.


Şu Anki Saat: 06:55

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.