Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Erol Kışlaoğlu, günümüzde estetik cerrahinin sunduğu imkânlarla bir insanı adeta baştan aşağı yenilemenin mümkün olduğunu söyleyerek, kadın ve erkeklerin; güzel, genç ve dikkat çekici görünmek için estetiğin tüm nimetlerinden yararlandığını ifade etti.
Erkeklerde en fazla yapılan ameliyatın, tıpkı kadınlarda da olduğu gibi buruna uygulanan estetik olduğunu açıklayan Kışlaoğlu,
“Genelde genç kesim yani 18- 25 yaş grubu erkekler, burun ameliyatı yaptırıyor. Mevsimsel olarak bakıldığında ise, erkeklerde en fazla istenen ameliyat jinekomasti yani meme büyümesi ameliyatı” dedi.
Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Erol Kışlaoğlu, konuyla ilgili sorularımızı pudra.com için yanıtladı.
Erkeklerin memeleri neden büyür?
Bunun birçok nedeni var. En önemlisi hormonal nedenlerden kaynaklanan meme büyümesi. Başta östrojen ve progesteron olmak üzere, hormonlar meme dokusunun karmaşık biyolojik denetimini yönetiyorlar. Bu nedenle ameliyat edilmeden önce hormon tetkikleri yapılarak, öncelikle hormona dayalı sorun tedavi edilmelidir.
Diğer neden ise geçirilen bazı hastalıklardır. Siroz gibi ağır karaciğer bozuklukları olan hastalarda meme büyümesi oldukça sık görülür. Bazı ilaçlar da hormonları etkileyerek jinekomastiye neden olabilir. Örneğin; bir zamanlar çok kullanılan mide ilacı (cimetidin) jinekomasti yapabilir. Aşırı şişmanlığa bağlı olarak ortaya çıkan meme büyümesi ise en çok karşılaşılan durumlardandır. Şişmanlık yani kötü beslenme koşullarına bağlı jinekomasti her yaşta görülebilmekte. Örneğin, vücut yapısı normal olan bir erkeğin vücut çalışması sonunda aldığı kilo artmış veya ani olarak azalmışsa bu bölgelerde, aniden yağdan zengin bir meme oluşumu görülür.
Erkekte jinekomasti (meme büyümesi) ameliyatı nasıl yapılır?
Jinekomasti ameliyatı, plastik cerrahın veya hastanın seçimine bağlı olarak genel veya lokal anestezi altında, günlük cerrahi ameliyat olarak uygulanan bir girişim. Eğer büyüyen meme bezi yumuşak ve yağlı ise sadece liposuction yeterli olabilir. Ama sert ve büyük jinekomastilerin açık teknik ile çıkarılması gerekiyor. Meme ucunun altında, daire ile renkli kısmın birleşme hattında yarım daire şeklinde bir kesik yapılıyor ve meme bezi buradan çıkarılıyor. Son dönemde keserek almak yerine, içeride yağ ve meme dokusunu eritip almak daha iyi çözüm sağlayan yöntem.
Uygulama süresi ve günlük hayata dönüş
Operasyon süresi ortalama bir saat, ağrılı bir ameliyat olmadığından hastanede yatmayı gerektirmiyor. Hastalar 1-2 gün içinde normal hayatına dönebilir, hasta aynı gün evine gider ve ertesi gün çalışmaya başlayabilir.
Erken dönemde morluk ve şişlik, ameliyat bölgesinde uyuşukluk hemen her hastada görülen rahatsızlıklardır. Fakat bir haftadan sonra morluklar geçer. Jinekomasti düzeltilmesi fazla ağrılı bir işlem değildir. Basit ağrı kesicilerle ağrı engellenir. Ancak tenis, yüzme gibi göğüs adalelerinin fazla kullanıldığı sporlara geçici bir süre ara vermek gerekir. Jinekomasti ameliyatıyla meme dokusunun alınmasının zararı veya yan etkisi yoktur. Hastaların görünümünü bozan bu fiziksel problemi ortadan kaldırıldığından dolayı sosyal hayatında kendine güveni artar.
Sarkmalar oluşmaz
Erkeklerin derileri daha sıkıdır. O bölgelerde pek sarkma olmaz. Bir-iki ayda tamamen deri kendini toplar. İlk bir haftadan sonra şişlik gider. Ameliyattan sonra aşırı kilo alınmadığı sürece göğüslerde büyüme görülmez.
Hormonal ya da şişmanlık kaynaklı meme dokusu bozulmaları için de aynı tedavi mi uygulanır?
Tedavide küçük farklılıklar olabilir. Daha ileri yaşta, yağdan zengin olan meme dokusunda, sadece liposuction yaptırmak büyük oranda yeterlidir. Ama daha erken yaşlarda jinekomasti de, liposuction da yetmeyebilir. Bu durumda, meme dokusunun çıkartılması gerekebilir.
Erkek memelerini küçültüp kas oluşturmak
Bu işlemle erkek memelerini küçülttüklerini belirten Kışlaoğlu,
“Ancak kişi kas istiyorsa, bunu kendisi spor yaparak gerçekleştirmelidir” diye konuştu. “Meme dokusunun arkasında zaten kas vardır. Ayrıca isteğe bağlı olarak ileri düzeyde kas görüntüsü veren protezler de konabilir. Bu silikon protezler kollara, meme bölgesine, sırta ya da vücudun diğer kas görüntüsü veren bölgelerine uygulanabilir, baldırlara da konabilir.”
Meme büyümesinin erkeklerde psikolojik olarak sıkıntı yarattığını söyleyen Prof Dr. Erol Kışlaoğlu, bu operasyonla çok iyi sonuçlar elde ettiklerini belirtti.