Varisler kimi kadınları hafif düzeyde etkileyebileceği gibi kimi kadınları ise daha fazla etkileyerek kötü görünümün yanında bacakta ağrı ve rahatsızlığa yol açmaktadır.
Varis oluşumları kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülür. Her 4 kadından 1 tanesinde varis görülmektedir. Kimi varisler daha ciddi boyutlara ulaşarak oldukça kötü bir görünüm sergilerler.
Toplardamarlarda bulunan kan toplardamarın al kısmında birikerek damarın şeklinin bozulmasına yol açar. Varis bu şekilde oluşmuş olur.
Varis oluşumunda risk faktörleri nelerdir?
1. Varisler yaşın ilerlemesine paralel olarak daha çok görülmektedir. Özellikle menopozdaki hormonal değişimler riski artırmaktadır.
2. Genetik faktörler varis oluşumunda etkilidir. Örneğin annesinde varis oluşumu olan bir kadında varis görülme riski daha fazladır.
3. Gebelik süreci varis oluşumu için bir risk faktörüdür. Gebelikte varis oluşumu riski artmaktadır. Bunun nedeni gebelik döneminde meydana gelen hormonal değişimler ve bebeğin büyümesiyle birlikte damarlara daha fazla basınç yapılmasıdır.
4. Kadınlardaki fazla kilolar varis oluşma riskini artırmaktadır.
5. Uzun süre hareketsiz bir şekilde ayakta durmak da varislere yol açabilir.
6. Bazı meslek gruplarında çalışanlar uzun süre ayakta durdukları için daha fazla risk altındadırlar. Bunlar kuaförler, hemşireler, öğretmenler ve fabrika çalışanları v.b. meslek gruplarıdır.
7. Doğum kontrol haplarının kullanımı varislere neden olabilir.
8. Ayrıca cilt yaralanmaları, damar ameliyatları ve ultraviyole ışınlarıma maruz kalmak da varis riskini artıran diğer etkenlerdir.
Varisleri önlemek için ne yapmak gerekir?
1. Normal kiloda kalmaya özen göstermelidir. Fazla kiloları atmak için egzersiz ve diyet yapmalıdır. Özellikle yüzme ve yürüme bacak kaslarını iyi çalıştırdığı için varis oluşumuna karşı etkilidir.
2. Varis çorapları giyinmek gerekir.
3. Sık sık ve uzun süre çok yüksek topuklu ayakkabı giyinmekten ve bu şekilde uzun süre ayakta durmaktan kaçınmalıdır. Çünkü yüksek topuklu ayakkabılar damarlardaki kan akımını yavaşlatabilir. Bu da varis oluşumuna neden olabilir.
Varis oluşumlarının semptomları nelerdir?
Varisler bacaklarda kötü görüntünün yanında ağrı ve kramplara yol açabilir. Ayrıca bacaklarda yorgunluk, rahatsızlık, yanma, ağırlık gibi hisler de oluşur. Gebelik döneminde bu semptomlar daha belirgin hale gelir.
Varisler bacaklarda şişkinlik, ciltte renk değişimleri, ülser gibi sonuçları da doğurabilir.
Varislerin tedavisi nasıldır?
1. Varis tedavisinde özellikle ağrı ve rahatsızlık hissine karşı varis çorapları giyilir.
2. Varis tedavisi için yaşam şeklinde de düzenlemeler yapılmalıdır. Cilt sağlığı için hijyen kurallarına uymak, gerekiyorsa kilo vermek, yürüyüş ve yüzme gibi sporları yapmak, tuz oranı düşük bir beslenme uygulamak oldukça önemlidir.
3. Skleroterapi yöntemi
4. Cerrahi yöntem.
5. Lazer tedavisi.